Znajdź n jeśli prawdopodobieństwo wynosi ...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Acura_100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 27 kwie 2005, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olkusz koło Krakowa
Podziękował: 12 razy

Znajdź n jeśli prawdopodobieństwo wynosi ...

Post autor: Acura_100 »

Zestwa tematów egzaminacyjnych składa sie z 15 tematów z algebry 15 z geometri i "n"- tematów z rachunku prawdopodobieństwa. Z zestawu usunieto jeden temat a następnie wylosowano jeden temat. Oblicz "n" jeśli wiadomo że prawdopodobieństwo wylosowania tematu z rachunku prawdopodobieństwa wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)

odp: n=10

[edit] Nie rzucaj takimi skrótami w temacie postu, tu sie nie płaci od litery czy coś, a człowiek siedzi i myśli potem o co chodziło ...
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2006, o 10:59 przez Acura_100, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 596
Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 17 razy

Znajdź n jeśli prawdopodobieństwo wynosi ...

Post autor: dem »

Wszystkich losów mamy 30+n moc omegi to:
\(\displaystyle{ \large\overline{\overline{\Omega}}=C_{(30+n)}^1=30+n}\)

A-losowanie pyt.z rachunku
\(\displaystyle{ \large\overline{\overline{A}}=C_n^1=n}\)
Wiadomo ,że:\(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{4}}\) zatem:

\(\displaystyle{ \frac{n}{30+n}=\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ n=10}\)
ODPOWIEDZ