rzut 3-ma kostkami
- wiedzma
- Użytkownik
- Posty: 167
- Rejestracja: 29 gru 2007, o 12:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 93 razy
rzut 3-ma kostkami
Rzucamy 3-ma kostkami. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze na zadnej nie wypadla 6, jesli na kazdej kostce wypadla inna liczba oczek ?
- oluch-na
- Użytkownik
- Posty: 253
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 19:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 12 razy
rzut 3-ma kostkami
\(\displaystyle{ \Omega= {6 \choose 1} {6 \choose 1} {6 \choose 1} = 216}\)
\(\displaystyle{ A= {5 \choose 1} {4 \choose 1} {3 \choose 1} = 60}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{60}{216}}\)
\(\displaystyle{ A= {5 \choose 1} {4 \choose 1} {3 \choose 1} = 60}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{60}{216}}\)
- wiedzma
- Użytkownik
- Posty: 167
- Rejestracja: 29 gru 2007, o 12:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 93 razy
rzut 3-ma kostkami
hmm... a czy to jest na pewno dobrze ? bo w odpowiedziach mam 1/2
w ogole wydaje mi sie ze to bedzie prawdo. warunkowe .... ze nie wylosowanie 8 pod warunkiem ze liczby sa rozne , jakos tak ale no wlasnie nie wiem :/
w ogole wydaje mi sie ze to bedzie prawdo. warunkowe .... ze nie wylosowanie 8 pod warunkiem ze liczby sa rozne , jakos tak ale no wlasnie nie wiem :/
- oluch-na
- Użytkownik
- Posty: 253
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 19:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 12 razy
rzut 3-ma kostkami
Oba wyniki są dobre, mój dla kostek różnych, a twój dla jednakowych kostek...
Dla Ciebie:
\(\displaystyle{ \Omega= {6 \choose 1} {5 \choose 1} {4 \choose 1} = 120}\)
Dla Ciebie:
\(\displaystyle{ \Omega= {6 \choose 1} {5 \choose 1} {4 \choose 1} = 120}\)