[rozwiązane] Rękawiczki w szufladzie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
loonatic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 6 sty 2008, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieruszów
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 7 razy

[rozwiązane] Rękawiczki w szufladzie

Post autor: loonatic »

Z szuflady zawierającej 5 par rękawiczek wyjmujemy losowo dwie rękawiczki. Wówczas prawdopodobieństwo tego, że rękawiczki są z różnych par i na dwie różne ręce jest równe: ...?

Jak rozwiązać to zadanie? Oto co ustaliłem:
Wyciągamy pierwszą rękawiczkę. Prawdopodobieństwo, że kolejna wyciągnięta będzie z innej pary niż pierwsza to \(\displaystyle{ \frac{8}{9}}\) (bo w szufladzie zostało 8 rękawiczek z innych par i jedna z pary, od której mamy pierwszą rękawiczkę, czyli razem 9), a że będzie na inną rękę niż pierwsza rękawiczka to \(\displaystyle{ \frac{5}{9}}\) (w szufladzie zostały 4 rękawiczki na tą samą dłoń, co pierwsza rękawiczka i 5 rękawiczek na drugą dłoń).

Co dalej?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, o 14:02 przez loonatic, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

[rozwiązane] Rękawiczki w szufladzie

Post autor: Wicio »

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {10 \choose 1} {4 \choose 1} }{ {10 \choose 1} {9 \choose 1} } = \frac{4}{9}}\)
loonatic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 6 sty 2008, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieruszów
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 7 razy

[rozwiązane] Rękawiczki w szufladzie

Post autor: loonatic »

Wicio pisze:\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {10 \choose 1} {4 \choose 1} }{ {10 \choose 1} {9 \choose 1} } = \frac{4}{9}}\)
Czy dobrze rozumuję:
\(\displaystyle{ {10 \choose 1}{4 \choose 1}}\) - liczba możliwych wyborów dla 1. rękawiczki * 4 możliwości, gdyż z pozostałych 9 rękawiczek odjęto jedną, która jest z tej samej pary oraz 4 które są na tą samą rękę, co pierwsza?

Szkoda, że do takich wniosków nie dochodzę za 1. razem ;/.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

[rozwiązane] Rękawiczki w szufladzie

Post autor: Wicio »

Hehe
Dobrze dobrze
ODPOWIEDZ