Spośrod liczb 1,2,...,9 losujemy kolejno bez zawracania dwie. Jakie jest prawdopodobieństwo że druga z wylosowanych liczba będzie nie parzysta jeśli wiadomo żepierwsza z wylosowanych liczb jest
a) nieparzysta
b) parzysta
Odp:
a) 0,5
b) pięć ósmych
Prosiłbym o rozpisanie zadania
zadanko warunkowe prawdo...
-
- Użytkownik
- Posty: 341
- Rejestracja: 31 gru 2004, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 29 razy
zadanko warunkowe prawdo...
Mamy w sumie
5 nieparzystych oraz
4 parzyste
a) jesli wylosujemy 1 nieparzysta to zostana nam 4 parz. i 4 nieparz. czyli prawdopodobieństwo jest 1/2
b)jesli wylosujemy 1 parzysta to zostana nam 3 parz. i 5 nieparz. (w sumie 8) czyli prawdopodobieństwo wylosowania nieparzystej wynosi 5/8
5 nieparzystych oraz
4 parzyste
a) jesli wylosujemy 1 nieparzysta to zostana nam 4 parz. i 4 nieparz. czyli prawdopodobieństwo jest 1/2
b)jesli wylosujemy 1 parzysta to zostana nam 3 parz. i 5 nieparz. (w sumie 8) czyli prawdopodobieństwo wylosowania nieparzystej wynosi 5/8
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 27 kwie 2005, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olkusz koło Krakowa
- Podziękował: 12 razy
zadanko warunkowe prawdo...
NIech to ktoś dokładnie wytłumaczy
[ Dodano: Sro Lis 30, 2005 3:53 pm ]
i tak napisze matematycznie jak to ma byc bo raczej rozumeim
[ Dodano: Sro Lis 30, 2005 3:53 pm ]
i tak napisze matematycznie jak to ma byc bo raczej rozumeim
-
- Użytkownik
- Posty: 341
- Rejestracja: 31 gru 2004, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 29 razy
zadanko warunkowe prawdo...
Tłumacze....
W zbiorze liczb 1, 2, 3, ..... 9 masz dokładnie 5 nieparzystych liczb i 4 parzyste.
PUNKT A.
Losujemy jedna liczbe i co ?? wylosowaliśmy nieparzysta więc ją do śmieci....
A co nam zostało ?? no 4 nieparzyste i 4 parzyste (w sumie zostalo 8 liczb)
Interesuje nas wylosowanie nieparzystej czyli moc A = 4 (tyle jest liczb nieparz) a moc Omega = 8 (tyle jest wszystkich liczb)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{4}{8} = \frac{1}{2}}\)
PUNKT A.
Losujemy jedna liczbe i co ?? wylosowaliśmy parzysta więc ją do śmieci....
A co nam zostało ?? no 5 nieparzyste i 3 parzyste (w sumie zostalo 8 liczb)
Interesuje nas wylosowanie nieparzystej czyli moc B = 5 (tyle jest liczb nieparz) a moc Omega = 8 (tyle jest wszystkich liczb)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{5}{8}}\)
Mam nadzieje że napisałem wystarczająco "matematycznie".
W zbiorze liczb 1, 2, 3, ..... 9 masz dokładnie 5 nieparzystych liczb i 4 parzyste.
PUNKT A.
Losujemy jedna liczbe i co ?? wylosowaliśmy nieparzysta więc ją do śmieci....
A co nam zostało ?? no 4 nieparzyste i 4 parzyste (w sumie zostalo 8 liczb)
Interesuje nas wylosowanie nieparzystej czyli moc A = 4 (tyle jest liczb nieparz) a moc Omega = 8 (tyle jest wszystkich liczb)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{4}{8} = \frac{1}{2}}\)
PUNKT A.
Losujemy jedna liczbe i co ?? wylosowaliśmy parzysta więc ją do śmieci....
A co nam zostało ?? no 5 nieparzyste i 3 parzyste (w sumie zostalo 8 liczb)
Interesuje nas wylosowanie nieparzystej czyli moc B = 5 (tyle jest liczb nieparz) a moc Omega = 8 (tyle jest wszystkich liczb)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{5}{8}}\)
Mam nadzieje że napisałem wystarczająco "matematycznie".