w urnie znajduje się... cz II

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
HADES
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 22 lis 2008, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

w urnie znajduje się... cz II

Post autor: HADES »

W urnie jest 6 kul czarnych i m białych. Losujemy bez zwracania 2 kule. Dla jekiego m prawdopodobieństwo otrzymania co najmiej 1 kuli czarnej jest wieksze od 1/2?
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

w urnie znajduje się... cz II

Post autor: Wicio »

\(\displaystyle{ \frac{ {6 \choose 1} {m \choose 1} }{ {6+m \choose 2} } + \frac{ {6 \choose 2} }{ {6+m \choose 2} } > \frac{1}{2}}\)

Uproszczę Ci mianownik
\(\displaystyle{ {6+m \choose 2}= \frac{(m+6)!}{(m+4)! 2}= \frac{(m+4)!(m+5)(m+6)}{(m+4)! 2}= \frac{(m+5)(m+6)}{ 2}}\)
ODPOWIEDZ