W urnie jest 5 kul czarnych i m białych. Losujemy bez zwracania 2 kule. Dla jekiego m prawdopodobieństwo otrzymania co najmiej 2 kul czarny
ch jest wieksze od 0,4
w urnie jest m kul białych i 5 czarnych...
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
w urnie jest m kul białych i 5 czarnych...
\(\displaystyle{ \frac{ {5 \choose 2} }{ {m+5 \choose 2} } > \frac{2}{5}}\)
Uproszczę Ci mianownik bo z reszą sobie poradzisz
\(\displaystyle{ {m+5 \choose 2}= \frac{(m+5)!}{2 (m+3)!} = \frac{(m+3)!(m+4)(m+5)}{2 (m+3)!}= \frac{(m+4)(m+5)}{2}}\)
Uproszczę Ci mianownik bo z reszą sobie poradzisz
\(\displaystyle{ {m+5 \choose 2}= \frac{(m+5)!}{2 (m+3)!} = \frac{(m+3)!(m+4)(m+5)}{2 (m+3)!}= \frac{(m+4)(m+5)}{2}}\)