rzut kostką do gry
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 62 razy
rzut kostką do gry
rzucamy raz dwiema kostkami do gry. zdarzenie A polega na tym, ze suma oczek na kostkach rowna sie 5, zdarzenie B polega na tym ze przynajmniej na jednej kostce wypadnie naiparzysta liczba oczek. ile wynosi prawdobodobienstwo sumy i iloczynu zdarzen AiB.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
rzut kostką do gry
a)
-SUMA 5 :
1+4 ; 2+3 ;3+2;4+1 (czyli widzimy,żę w każdej jest jedna nieparzysta więc jest to część naszego zdarzenia B)
Czyli wystarczy wyliczyć zdarzenie B, gdyż zdarzenie A zawiera się w zdarzeniu B
Conajmniej 1 nieparzysta
-gdy na pierwszej kostce jest nieparzysta a na drugiej parzysta mamy :\(\displaystyle{ {3\choose 1} {3 \choose 1} =9}\)możliwości
-tyle samo możliwośi gdy na drugiej nieparzysta a na pierwszej parzysta
-gdy na obydwu nieparzysta \(\displaystyle{ {3 \choose 1} {3 \choose 1} =9}\) możliwości
Sumujemy i mamy 27 możliwości
\(\displaystyle{ \Omega=36}\)
Suma to
\(\displaystyle{ P(A+B)= \frac{27}{36}= \frac{3}{4}}\)
-SUMA 5 :
1+4 ; 2+3 ;3+2;4+1 (czyli widzimy,żę w każdej jest jedna nieparzysta więc jest to część naszego zdarzenia B)
Czyli wystarczy wyliczyć zdarzenie B, gdyż zdarzenie A zawiera się w zdarzeniu B
Conajmniej 1 nieparzysta
-gdy na pierwszej kostce jest nieparzysta a na drugiej parzysta mamy :\(\displaystyle{ {3\choose 1} {3 \choose 1} =9}\)możliwości
-tyle samo możliwośi gdy na drugiej nieparzysta a na pierwszej parzysta
-gdy na obydwu nieparzysta \(\displaystyle{ {3 \choose 1} {3 \choose 1} =9}\) możliwości
Sumujemy i mamy 27 możliwości
\(\displaystyle{ \Omega=36}\)
Suma to
\(\displaystyle{ P(A+B)= \frac{27}{36}= \frac{3}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 22 lis 2008, o 19:50 przez Wicio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 62 razy
rzut kostką do gry
to tez nie jest to
mam do wyboru
suma= 3/4 iloczyn 1/9
suma=1/4 iloczyn 1/9
suma= 3/4 iloczyn 2/9
suma= 2/9 iloczyn 1/27
mam do wyboru
suma= 3/4 iloczyn 1/9
suma=1/4 iloczyn 1/9
suma= 3/4 iloczyn 2/9
suma= 2/9 iloczyn 1/27
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
rzut kostką do gry
Poprawione już
Iloczyn A i B , czyli gdy zaszło zdarzenie A i B, a z racji,że zdarzenie A zawiera się w zdarzeniu B , to wynikiem jest zdarzenie A
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{4}{36}= \frac{1}{9}}\)
Iloczyn A i B , czyli gdy zaszło zdarzenie A i B, a z racji,że zdarzenie A zawiera się w zdarzeniu B , to wynikiem jest zdarzenie A
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{4}{36}= \frac{1}{9}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 62 razy