[rozwiązane] Partia towaru i kontrola jakości - zadanie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
loonatic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 6 sty 2008, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieruszów
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 7 razy

[rozwiązane] Partia towaru i kontrola jakości - zadanie

Post autor: loonatic »

Proszę o wytłumaczenie, jak rozwiązać następujące zadanie:

Partia towaru składa się ze 100 elementów, wśród których 2 są wadliwe. Poddajemy kontroli 50 losowo wybranych elementów. Partię przyjmujemy, jeśli wśród kontrolowanych elementów jest nie więcej niż jeden wadliwy. Oblicz prawdopodobieństwo przyjęcia partii.

W jaki sposób to rozwiązać? Będę wdzięczny za jakieś łopatologiczne wytłumaczenie, gdyż i tak nigdy nie mam pojęcia który ze wzorów z prawdopodobieństwa zastosować w przypadku konkretnych zadań.

Edit:
@ re down:
Dzięki za wytłumaczenie .
Ostatnio zmieniony 22 lis 2008, o 22:45 przez loonatic, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

[rozwiązane] Partia towaru i kontrola jakości - zadanie

Post autor: Wicio »

Obliczamy prawdopodobieństwo gdy wylosujemy ze 100 sztuk 50 , wśród których wszystkie będą dobre(czyli gdy te 50 sztuk wylosujemy z 98 dobrych lub tylko jedna wadliwa ( czyli gdy 49 sztuk wylosujemy z 98 dobrych i 1 sztukę z dwóch wadliwych)


\(\displaystyle{ \Omega= {100 \choose 50}}\)

\(\displaystyle{ A= {98 \choose 50} + {98 \choose 49} {2 \choose 1}}\)


\(\displaystyle{ P(A)= \frac{{98 \choose 50} + {98 \choose 49} {2 \choose 1}}{{100 \choose 50} }}\)
aliss91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 4 paź 2009, o 12:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 5 razy

[rozwiązane] Partia towaru i kontrola jakości - zadanie

Post autor: aliss91 »

hej mam co do tego zadania małe pytanie :
jak łatwo obliczyć to prawdopodobieństwo?
chodzi mi o to, że to są (chyba) kombinacje, więc tutaj będzie dość dużo liczenia i chciałabym wiedzieć czy są na to jakieś sposooby, skracania .
Np. zaczynając od tej postaci:

\(\displaystyle{ \frac{98!}{50!*48!}}\)+ \(\displaystyle{ \frac{98!}{49!*49!}}\)*2 = ?

czy można te silnie jakoś poskracać ? bo jeśli skróce np. tylko 98! i 50! to i tak mi w liczniku dużo zostanie..
loonatic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 6 sty 2008, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieruszów
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 7 razy

[rozwiązane] Partia towaru i kontrola jakości - zadanie

Post autor: loonatic »

Hmm, a jak się rozpisze wszystkie te silnie i poskraca co się da, to nie wiem, czy tam jeszcze na końcu się coś nie poskraca. Spróbuj wszystko rozpisać i już .
ODPOWIEDZ