Dana jest funkcja
\(\displaystyle{ f(x,y)= \begin{cases} Cxy ....1 qslant x qslant 2, 2 qslant y qslant 4 \\ 0 .... wp.p. \end{cases}}\)
Wyznaczyć stałą C tak, aby funkcja określała rozkład, a następnie zbadać niezależność zmiennych losowych. Proszę wyznaczyć E(X|Y), P(|X-1|
rozkład i niezależność zmiennych losowych
rozkład i niezależność zmiennych losowych
Ostatnio zmieniony 22 lis 2008, o 16:09 przez lucas, łącznie zmieniany 1 raz.
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
rozkład i niezależność zmiennych losowych
Zeby nasza \(\displaystyle{ f(x,y)}\) była funkcją gęstosci, musi zachodzi warunek:
\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{2}\int\limits_{2}^{4} f(x,y)\mbox{ dy dx}=1}\)
\(\displaystyle{ \int\limits_{1}^{2}\int\limits_{2}^{4} f(x,y)\mbox{ dy dx}=1}\)