Losowanie liczb

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
justyska70
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 62 razy

Losowanie liczb

Post autor: justyska70 »

Byłabym wdzięczna jeśli ktoś zrobił by mi takie zadanko :
Jakie jest prawdopodobieństwo, że liczba wylosowana spośród liczb naturalnych od 1 do 100 jest podzielna przez 2 lub podzielna przez 3.

Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Losowanie liczb

Post autor: Wicio »

Czyli wypisujesz możliwości gdy jest podzielna przez 2,
czyli każda liczba parzysta - czyli 50 liczb

Wypisujesz możliwości gdy jest podzielna przez 3 , a nie jest podzielna przez 2 , czyli
3,9,15,21,czyli zauważasz że to ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie równym 3 i różnicy 6 , którego ostatni wyraz jest równy 99.Podstawiasz do wzoru i wyliczasz ile jest tych wyrazów załóżmy ,że jest ich X , więc odpowiedź to:



\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {50 \choose 1}+ {X \choose 1} }{ {100 \choose 1} } = \frac{50+X}{100}}\)
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Losowanie liczb

Post autor: Gacuteek »

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=100}\)
podzielne przez 2 lub 3 :67
prawdopodobienstwo=\(\displaystyle{ \frac{67}{100}}\)
justyska70
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 62 razy

Losowanie liczb

Post autor: justyska70 »

Gacuteek pisze:\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=100}\)
podzielne przez 2 lub 3 :67
prawdopodobienstwo=\(\displaystyle{ \frac{67}{100}}\)
a mam jeszcze pytanie z czego jest obliczone te 67??
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Losowanie liczb

Post autor: Wicio »

Po prostu dodał liczby podzielne przez 2 do tych podzielych przez 3 , czyli 50 +17 ( te 17 to wszystkie podzielne TYLKO przez 3 ) . Też 17 wyjdzie Ci z ciągów z tego co CI podałem
justyska70
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 62 razy

Losowanie liczb

Post autor: justyska70 »

aha juz rozumiem wielkie dzia
ODPOWIEDZ