Bardzo prosze o rozwiazanie 2 zadań. Zależy mi na tym, aby ktoś umieścił szczegółowe rozwiązanie, gdyż jutro musze z tego odpowiedzieć, a z tego tematu jetem zielony. Z góry dziękuje. POZDRO!
*7.122
Rzucamy dwiema symetryczniymi kostkami do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że otrzymamy iloczyn oczek większy od 8, jeśli wiadomo, że na obu kostkach wypadły liczby nieparzyste?
*7.124
Spośród liczb 1,2...,9 losujemy kolejno bez zwracania dwie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że druga z wylosowanych liczb będzie nieparzysta, jeśli wiadomo, że pierwsza z wylosowanych liczb jest:
a) nieparzysta,
b) parzysta?
Prawdopodobieństwo warunkowe...
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobieństwo warunkowe...
A:
Z talii 52 kart losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosujemy "10" jeżeli wiadomo ze wylosowana karta nie jest figurą.
B:
Oblicz prawdopodobieństwo wyciągnięcia waleta z talii 52 katr jeżeli wyciągnieta karta jest kierem.
C:
Z talii 52 kart losujemy 2 razy bez zwracania po jednej karcie. Oblicz prawdopodobieństwo, ze za drugim razem dostaniemy asa, jezeli wiadomo, ze pierwsza wylosowana karta nie jest asem.
Z gory dziekuje
Z talii 52 kart losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosujemy "10" jeżeli wiadomo ze wylosowana karta nie jest figurą.
B:
Oblicz prawdopodobieństwo wyciągnięcia waleta z talii 52 katr jeżeli wyciągnieta karta jest kierem.
C:
Z talii 52 kart losujemy 2 razy bez zwracania po jednej karcie. Oblicz prawdopodobieństwo, ze za drugim razem dostaniemy asa, jezeli wiadomo, ze pierwsza wylosowana karta nie jest asem.
Z gory dziekuje
-
- Użytkownik
- Posty: 341
- Rejestracja: 31 gru 2004, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 29 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe...
A:
Kart nie figur jest 36.
Dziesiątki sa 4.
Wiec prawdop wynosi 4/36=1/9
B:
W zasadzie prawdopodobieństwo będzie takie samo nawet jakbyśmy nic nie wiedzieli o tej karcie (tzn ze jest kierem)
Waletów niekierów jest 3
Wszystkich niekierów 39
czyli prawdop. to 3/39 = 1/13
Jak mówilem jednak to ze karta nie jest kierem nic nie zmienia bo bez tego zalozenia mielibysmy 4/52 = 1/13, czyli to samo
C:
Czyli przy drugim losowaniu mamy juz 51 kart a asów jest ciągle 4
Czyli prawdop. to 4/51
Kart nie figur jest 36.
Dziesiątki sa 4.
Wiec prawdop wynosi 4/36=1/9
B:
W zasadzie prawdopodobieństwo będzie takie samo nawet jakbyśmy nic nie wiedzieli o tej karcie (tzn ze jest kierem)
Waletów niekierów jest 3
Wszystkich niekierów 39
czyli prawdop. to 3/39 = 1/13
Jak mówilem jednak to ze karta nie jest kierem nic nie zmienia bo bez tego zalozenia mielibysmy 4/52 = 1/13, czyli to samo
C:
Czyli przy drugim losowaniu mamy juz 51 kart a asów jest ciągle 4
Czyli prawdop. to 4/51