Koło opisane na kwadracie - punkty.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
iza_zizi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 6 gru 2007, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 49 razy

Koło opisane na kwadracie - punkty.

Post autor: iza_zizi »

Na kwadracie opisano kolo. oblicz prawd. ze losowo wybrany punkt kola jest rowniez pkt kwadratu, z gory dziekuje za podpowiedz
Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, o 22:09 przez iza_zizi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Koło opisane na kwadracie - punkty.

Post autor: Wicio »

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {4 \choose 1} }{ {n \choose 1} } = \frac{4}{n}}\)
iza_zizi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 6 gru 2007, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 49 razy

Koło opisane na kwadracie - punkty.

Post autor: iza_zizi »

dzieki, ale jakies objasnienia do metody rozwiazania?
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Koło opisane na kwadracie - punkty.

Post autor: Sylwek »

Wicio pisze:\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {4 \choose 1} }{ {n \choose 1} } = \frac{4}{n}}\)
?

Podpowiedź: Szukane prawdopodobieństwo będzie równe \(\displaystyle{ \frac{\mbox{Pole kwadratu}}{\mbox{Pole kola}}}\), wszystkie zmienne ładnie się skrócą.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Koło opisane na kwadracie - punkty.

Post autor: Wicio »

Przepraszam , źle przeczytałem , myślałem , że chodzi o okrąg
iza_zizi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 6 gru 2007, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 49 razy

Koło opisane na kwadracie - punkty.

Post autor: iza_zizi »

ok, \(\displaystyle{ P(A)=\frac{pole\ kwadratu}{pole\ kola}= \frac{2}{\pi}}\)
przyjelam, ze \(\displaystyle{ R= \frac{ \sqrt{2} }{2} a}\) to bedzie poprawna odpowiedz? czy w tym przypadku uwzgeldniamy, ze wybrany pkt lezy wewnatrz kola?

[ Dodano: 23 Listopada 2008, 11:45 ]
wynik jest poprawny?
ODPOWIEDZ