losy w urnach

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Olivia86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 6 lis 2008, o 13:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy

losy w urnach

Post autor: Olivia86 »

W każdej z dwóch urn znajduje się dziesięć losów pustych. Jak rozmieścić w tych urnach 20 losów wygrywających, aby, wybierając losowo urnę, prawdopodobieństwo wyciągnięcia losu wygrywającego było największe?
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

losy w urnach

Post autor: Grzegorz t »

Zadanie bardzo łatwo można zrobić przy pomocy drzewka

urna 1 zawiera
- \(\displaystyle{ 10}\)losów pustych

- \(\displaystyle{ x}\) losów wygrywających

urna \(\displaystyle{ 2}\) zawiera
- \(\displaystyle{ 10}\) losów pustych
- \(\displaystyle{ 20-x}\) losów wygrywających

Prawdopodobieństwo wylosowania z losowo wybranej urny losu wygrywającego jest równe

\(\displaystyle{ P(x)= \frac{1}{2}\cdot \frac{x}{10+x} + \frac{1}{2}\cdot \frac{20-x}{30-x}}\)

Należy teraz obliczyć największą wartość funkcji \(\displaystyle{ P(x)}\), mam nadzieję, że dalej sobie poradzisz, trzeba wyznaczyć dziedzinę, policzyć pochodną, przyrównać do zera, znależć ekstremum i być może wykazać, że punkty ekstremalne są jednocześnie wartościami największymi.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ