Rzut monetą - zadania

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Pawelloo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 maja 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łabiszyn City
Podziękował: 17 razy

Rzut monetą - zadania

Post autor: Pawelloo »

1. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania dokładnie jednego orła w czterokrotnym rzucie monetą:
a) korzystając ze wzoru Bernoulliego
b) sporzodzając drzewo

2. Rzucamy pięć razy monetą. Korzystając ze wzoru Bernoulliego, oblicz prawdobodopienstwo otrzymania:
a) dokładnie czterech orłów
b) pięciu orłów
c) co najmniej jednej reszki
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Rzut monetą - zadania

Post autor: Ateos »

1)a) \(\displaystyle{ S_{4}=1 \quad \ gdzie \ p = \frac{1}{2}}\)

2)a) \(\displaystyle{ S_{5}=4 \quad \ gdzie \ p = \frac{1}{2}}\)
b) \(\displaystyle{ S_{5}=5 \quad \ gdzie \ p = \frac{1}{2}}\)
c) z przeciwienstwa zdarzen: \(\displaystyle{ 1- S_{5}=0 \quad \ gdzie \ p = \frac{1}{2}}\)
ODPOWIEDZ