Miara probabilistyczna

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
greenskin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 lis 2008, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Miara probabilistyczna

Post autor: greenskin »

Witam, osoba, której daję korepetycje z matematyki przyniosła zadanie, z którym nie mogę sobie poradzić. Treść jest następująca:
Pokazać, że dla dowolnej miary probabilistycznej Pr ( � ) i pary zdarzeń A, B przy Pr (A) > 0 oraz Pr (B ) > 0 mamy:
(a) Pr ( A | B) + Pr ( A | B ) = Pr ( A | Ω) ⇐⇒ Pr (A) = 0
(b) Układ zdarzeń A, A jest układem zdarzeń niezależnych wtedy i tylko
wtedy gdy Pr (A) = 0 lub Pr (A) = 1.
Proszę o pomoc oraz, o ile to możliwe, pełne rozwiązanie problemu.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ