O zdarzeniach\(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) z pewnej przestrzeni probabilistycznej wiemy, ze \(\displaystyle{ P(A \cup B)= \frac{3}{4}}\) i \(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{1}{2}}\) oraz, że \(\displaystyle{ P(A}\)\(\displaystyle{ B)=P(B}\)\(\displaystyle{ A)}\). Obliczyć\(\displaystyle{ P(A)}\) i \(\displaystyle{ (B}\)\(\displaystyle{ A)}\).
mam takie pytanko jeszcze czy:\(\displaystyle{ P(A}\)\(\displaystyle{ B)=P(B}\)\(\displaystyle{ A)}\) tzn ze \(\displaystyle{ P(A)=P(B)}\)???
Obliczyć P(A) i P(B\A)
Obliczyć P(A) i P(B\A)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2008, o 17:38 przez cukero, łącznie zmieniany 1 raz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11367
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Obliczyć P(A) i P(B\A)
\(\displaystyle{ P(A}\)\(\displaystyle{ B) +P(A \cap B) = p(A)}\).
\(\displaystyle{ P(B}\)\(\displaystyle{ A) +P(A \cap B) = p(B)}\) tj
\(\displaystyle{ P(B) = p(A)}\)
tj
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = p(A)+ p(B)- p(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} = 2p(A) - \frac{1}{2}}\)
itd
\(\displaystyle{ P(B}\)\(\displaystyle{ A) +P(A \cap B) = p(B)}\) tj
\(\displaystyle{ P(B) = p(A)}\)
tj
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = p(A)+ p(B)- p(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} = 2p(A) - \frac{1}{2}}\)
itd