Siedem ponumerowanych kul umieszczonych w siedmiu ponumerowanych szufladach ( w jednej szufladzie moze znajdowac sie wiecej niz jedna kula). Oblicz prawdopodobieństwo że:
a) każda kula trafi do innej szuflady
b) przynajmniej dwie kule trafią do tej samej szuflady
Może ktoś podpowie?
Kule i szuflady
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Kule i szuflady
\(\displaystyle{ \Omega=7 ^{7}}\) (1 kula ma 7 mozliwosci, 2 kula tez. wiec 7*7*...*7)
\(\displaystyle{ A=7*6*5*4*3*2*1=7!}\) (pierwsza kula ma 7 mozliwosci, nastepna o jedna mniej, itp.,)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{7!}{7^7}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=1-P(A)}\)
\(\displaystyle{ A=7*6*5*4*3*2*1=7!}\) (pierwsza kula ma 7 mozliwosci, nastepna o jedna mniej, itp.,)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{7!}{7^7}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=1-P(A)}\)