towar:)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
tomekbobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 271
Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 17 razy

towar:)

Post autor: tomekbobek »

Partie 60 sztuk towaru poddaje sie losowej kontroli, przy czym jesli z trzech wylosowanych sztuk co najmniej jedna jest wadliwa, to partie odrzucamy; w przeciwnym wypadku - przyjmujemy. Czy przy takiej kontroli bardziej prawdopodobne jest odrzucenie partii zawierajacej 5% sztuk wadliwych, czy przyjecie partii zawierajacej 65% sztuk wadliwych??

Moglby mi to ktos rozpisac jak to rozwiazac, bo nie mam pojecia, jak to rozpisac.
Finarfin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 256
Rejestracja: 13 paź 2004, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 9 razy

towar:)

Post autor: Finarfin »

tomekbobek, chyba będzie to tak wyglądało:

\(\displaystyle{ \Omega = {60\choose 3}}\)
\(\displaystyle{ A= {3\choose 3}+{3\choose 2}{57\choose 1}+ {3\choose 1}{57\choose 2}}\)
\(\displaystyle{ B= {39\choose 0}{21\choose 3}}\)

Dzielisz te wyrażenia przez liczność omegi i wychodzi Ci co jest bardziej prawdopodobne.
ODPOWIEDZ