Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu następujących zadań:
Zad.1
Mamy 2 urny z kulami. W pierwszej jest 6 kul białych i 4 czarne, w drugiej 2 białe i 8 czarnych. Losujemy 2 kule po jednej z każdej urny. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania 1 białej i 1 czarnej ?
Zad.2
Uczennica wypełnia test z 8 pytań, na każde z nich są 3 odpowiedzi, z których jedna odpowiedz jest właściwa. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wyłącznie metodą odgadywania odpowie prawidłowo na:
a) co najmniej 5 pytań
b) co najmniej 2 pytania
( rozwiązanie metodą Bernoulliego )
Zad. 3
Z urny w której są 3 białe i 1 czarna kula wyjmujemy losowo kolejno, bez zwracania 3 kule.
co jest bardziej prawdopodobne: wylosowanie białej za pierwszym razem, czy za 3.
3 zadania o kulach, sch. Bernoulliego, zgadywanie.
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
3 zadania o kulach, sch. Bernoulliego, zgadywanie.
2.\(\displaystyle{ \begin{cases} p= \frac{1}{3} \\ q= \frac{2}{3} \end{cases}}\)
a) \(\displaystyle{ P(S_{8} qslant 5)=P(S_{8}=5) + P(S_{8}=6) + P(S_{8}=7) + P(S_{8}=8)}\)
b) z przeciwnienstwa: \(\displaystyle{ 1-P(S_{8}}\)
a) \(\displaystyle{ P(S_{8} qslant 5)=P(S_{8}=5) + P(S_{8}=6) + P(S_{8}=7) + P(S_{8}=8)}\)
b) z przeciwnienstwa: \(\displaystyle{ 1-P(S_{8}}\)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2008, o 14:23 przez Ateos, łącznie zmieniany 1 raz.
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
3 zadania o kulach, sch. Bernoulliego, zgadywanie.
W zadaniu pierwszym trzeba policzyć jakie jest prawdopodobieństwo wylosowani zestawu biała z pierwszej i czarna z drugiej, a później dodać prawdopodobieństwo zestawu czarna z pierwszej i biała z drugiej.
Zadanie 3 jest rozwiązanie nieprawidłowo. Okazuje się, że prawdopodobieństwo jest jednakowe. Aby wylosować białą za trzecim razem, trzeba się znaleźć w jednej z tych sytuacji: CBB albo BCB, albo BBB. Zatem mamy:
\(\displaystyle{ P(CBB\cup BCB\cup BBB)=\frac{1}{4}+\frac{1}{4}+\frac{1}{4}=\frac{3}{4}}\)
Zadanie 3 jest rozwiązanie nieprawidłowo. Okazuje się, że prawdopodobieństwo jest jednakowe. Aby wylosować białą za trzecim razem, trzeba się znaleźć w jednej z tych sytuacji: CBB albo BCB, albo BBB. Zatem mamy:
\(\displaystyle{ P(CBB\cup BCB\cup BBB)=\frac{1}{4}+\frac{1}{4}+\frac{1}{4}=\frac{3}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piekło
- Podziękował: 3 razy
3 zadania o kulach, sch. Bernoulliego, zgadywanie.
Do tego trzeciego zadania muszę narysować jeszcze drzewko :/
Janek Kos, mógłbyś napisać trochę jaśniej jak powinno wyglądać rozwiązanie pierwszego zadania, byłbym Ci bardzo wdzięczny.
Janek Kos, mógłbyś napisać trochę jaśniej jak powinno wyglądać rozwiązanie pierwszego zadania, byłbym Ci bardzo wdzięczny.