Losujemy punkty

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
k10m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 maja 2008, o 19:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 4 razy

Losujemy punkty

Post autor: k10m »

Dany jest kwadrat ACEG o polu !. Ze zbioru wierzchołków kwadratu i środków jego boków losujemy trzy punkty.
(rozkład punktów)
G ----- F -----E

H ----------- D

A------B------C

Oblicz prawdopodobieństwo że
1) wylosowane punkty wyznaczają trójkąt ostrokątny,
2) wylosowane punkty wyznaczają trójkąt o polu 1/2.

Zadanie rozwiązałam jednak nie jestem pewna co do jego poprawności.. może ktoś znajdzie błąd, a więc:
1) A={(F,H,D),{F,A,C),(H,F,B),(H,C,E),(b,H,D),(B,G,E),(D,F,B),(d,G,A)}
(moc)A=8
P(A)= \(\displaystyle{ \frac{8}{56}= \frac{1}{7}}\)
2) C={(A,E,G),(H,C,E),(F,A,C),(D,G,A)}
P(C)=\(\displaystyle{ \frac{4}{56} = \frac{1}{14}}\)


Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ