Maksimum wyboru

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Maksimum wyboru

Post autor: mol_ksiazkowy »

Niech dana bedzie pewna, skonczona przestrzen zdarzen \(\displaystyle{ \Omega =\{1,2,...,n \}}\), a takze iz \(\displaystyle{ p( \{ i \}) =\frac{1}{i}}\) gdy \(\displaystyle{ i=1,...n}\). Bierzemy liczby \(\displaystyle{ i}\) takie, ze istnieja niezalezne zdarzenia losowe \(\displaystyle{ A_1,A_2,...,A_i}\) iz \(\displaystyle{ 0}\)
ODPOWIEDZ