losowanie kart

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
nina90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 4 paź 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 93 razy
Pomógł: 3 razy

losowanie kart

Post autor: nina90 »

Spośród cyfr 1,2,3,4,5 wybieramy jedną, a następnie z pozostałych czterech jeszcze jedną. oblicz prawdopodobieństwo tego że cyfrę parzystą wylosujemy za drugim razem.

jak to obliczyć? trzeba rozpatrzeć dwa przypadki że za pierwszym razem wylosujemy kartę parzystą a następnie że nieparzystą. ale nie mogę przecież podać 2 rozwiązań
Beninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 lis 2008, o 22:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żarki
Pomógł: 1 raz

losowanie kart

Post autor: Beninio »

Spróbuj dodać oba wyniki \(\displaystyle{ \frac{2}{5} * \frac{1}{4} + \frac{3}{5}* \frac{2}{4}}\)
Nie jestem na 813274923874928% pewny ale jakby rozrysować drzewko to też tak wychodzi
michalmaster1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 wrz 2008, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 5 razy

losowanie kart

Post autor: michalmaster1 »

dokładnie tak Beninio, na drzewku właśnie tak wychodzi a wynik to \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\)
ODPOWIEDZ