Cztery drużyny....
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ffd
- Podziękował: 10 razy
Cztery drużyny....
Cztery drużyny rozgrywają w ciągu trzech tygodni po jednym meczu każda z każdą. Na ile sposobów można ułożyć rozkład tych meczów przy założeniu, że każda drużyna rozgrywa jeden mecz tygodniowo?
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Cztery drużyny....
najszybciej rozpisac:
a) w 1 tygodniu gra: 1:2,3:4 w 2 i 3 tygondiu mamy 4 inne mozliwosci
b) w 1 tygodniu gra: 1:3,2:4 w 2 i 3 tygondniu mamy 4 inne mozliwosci
c) w 1 tyogniu gra: 1:4,2:3 w 2 i 3 tyogniu mamy 4 inne moliwosci.,
Razem mamy=4+4+4=12mozliwosci
a) w 1 tygodniu gra: 1:2,3:4 w 2 i 3 tygondiu mamy 4 inne mozliwosci
b) w 1 tygodniu gra: 1:3,2:4 w 2 i 3 tygondniu mamy 4 inne mozliwosci
c) w 1 tyogniu gra: 1:4,2:3 w 2 i 3 tyogniu mamy 4 inne moliwosci.,
Razem mamy=4+4+4=12mozliwosci