Mam takie pytanko: Jaka jest część wspolna zdarzen:
Rzucamy dwa razy kostka.
A-zd, że w 1 i 2 rzucie wypadła ta sama liczba oczek;
B-zd, że w drugim rzucie wypadła liczba oczek podzielna przez 3
Czy odpowiedz to \(\displaystyle{ \frac{1}{16}}\) ???
Dwukrotny rzut kostką - część wspólna zdarzeń.
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 21:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 22 razy
Dwukrotny rzut kostką - część wspólna zdarzeń.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, o 22:00 przez MgielkaCuba, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Dwukrotny rzut kostką - część wspólna zdarzeń.
wypisz sobie te 36 mozliwosci
podkresl te co spelniaja zd. A
zaznacz w kolko te co spelniaja zdarzenie B
czesc wspolna to te liczby, ktore sa w kolki i sa pokreslone
jak widzisz podkreslone i w kolki pary to (3,3) i (6,6) czyli \(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{2}{36}= \frac{1}{18}}\)
edit1 poprawione:((
podkresl te co spelniaja zd. A
zaznacz w kolko te co spelniaja zdarzenie B
czesc wspolna to te liczby, ktore sa w kolki i sa pokreslone
jak widzisz podkreslone i w kolki pary to (3,3) i (6,6) czyli \(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{2}{36}= \frac{1}{18}}\)
edit1 poprawione:((
Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, o 22:16 przez Ateos, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Dwukrotny rzut kostką - część wspólna zdarzeń.
Ciekawi mnie, jakim cudem przy dwukrotnym rzucie kostką, w mianowniku prawdopodobieństwa może być 16 czy 32...
Sprzyjających: (3,3), (6,6) - 2; wszystkich: 36.
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=\frac{2}{36}=\frac{1}{18}}\).
Sprzyjających: (3,3), (6,6) - 2; wszystkich: 36.
\(\displaystyle{ P(A\cap B)=\frac{2}{36}=\frac{1}{18}}\).
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Dwukrotny rzut kostką - część wspólna zdarzeń.
zdarza sie:P kazdy wie, ze tam powinno byc 36:P
[ Dodano: 24 Listopada 2008, 22:15 ]
zdarza sie:P kazdy wie, ze tam powinno byc 36:P
oczywiscie prezpraszam, za teki kardynalny blad
[ Dodano: 24 Listopada 2008, 22:15 ]
zdarza sie:P kazdy wie, ze tam powinno byc 36:P
oczywiscie prezpraszam, za teki kardynalny blad