Na półce stoi 25 podręczników, przy czym n z nich to podreczniki do matematyki. Wybieramy losowo dwa podręczniki. Prawdopodobieństwo tego, ze co najmniej jeden z nich nie jest podręcznikiem do matematyki, jest równe 0,98. Oblicz, ile było podręczników do matematyki na półce.
Proszę o pomoc
podręczniki na półce
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 93 razy
podręczniki na półce
A - Oba są podręcznikami z matematyki;
\(\displaystyle{ P(A) = 1 - 0.98 = 0.02}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{{n \choose 2}}{{25 \choose 2}} = \frac{n^{2} - n}{24*25}}\)
\(\displaystyle{ 0.02 = \frac{n^{2} - n}{24*25}}\)
\(\displaystyle{ 12 = n^{2} - n}\)
\(\displaystyle{ n = 4 \ v \ n=-3}\)
Odp : Na półce są 4 podręczniki z matematyki.
\(\displaystyle{ P(A) = 1 - 0.98 = 0.02}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{{n \choose 2}}{{25 \choose 2}} = \frac{n^{2} - n}{24*25}}\)
\(\displaystyle{ 0.02 = \frac{n^{2} - n}{24*25}}\)
\(\displaystyle{ 12 = n^{2} - n}\)
\(\displaystyle{ n = 4 \ v \ n=-3}\)
Odp : Na półce są 4 podręczniki z matematyki.