Prawdopodobieństwo + logarytmy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Acura_100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 27 kwie 2005, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olkusz koło Krakowa
Podziękował: 12 razy

Prawdopodobieństwo + logarytmy

Post autor: Acura_100 »

W pudełku są kartki a na każdej z nich napisana jest jedna z następujących liczb:
\(\displaystyle{ log_{\frac{1}{3}}(3\sqrt{3})}\)
\(\displaystyle{ log_{\sqrt{2}}(0,25)}\)
\(\displaystyle{ log_{0,2}(\frac{1}{\sqrt[3]{5}})}\)
\(\displaystyle{ log_{\sqrt{125}}(5)}\)
\(\displaystyle{ log_{\Pi}1}\)
\(\displaystyle{ log_{3}(\frac{1}{81})}\)
\(\displaystyle{ log_{4}(\frac{1}{\sqrt[3]{2}})}\)

jednocześnie trzy kartki. Jakie jest prawdopodobieństwo że na wylosowanych kartkach będzie jedna liczba dodatnia i dwie ujemne??

Odp
\(\displaystyle{ \frac{12}{35}}\)
winos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 lis 2005, o 15:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Prawdopodobieństwo + logarytmy

Post autor: winos »

Z={-3/2; -4; 1/3; 2/3; 0; -4; -1/6} -wyliczone logarytmy. Moc Ω = 7 po 3 czyli 35. Teraz oznaczamy A-zdarzenie polegające, że jedna liczba będzie dodatnia a dwie ujemne. Moc A= (4 po 2)*(2 po 1)=12. P(A)=12/35. Jeśli pomogłem to proszę o punkt
Acura_100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 27 kwie 2005, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olkusz koło Krakowa
Podziękował: 12 razy

Prawdopodobieństwo + logarytmy

Post autor: Acura_100 »

Wiem ze jak zawsze marudze ale ja tego tak nie kumam prosze o rozpisanie
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

Prawdopodobieństwo + logarytmy

Post autor: Comma »

Chyba w tex'u będzie czytelniej:
Moc omegi =\(\displaystyle{ C^3_7}\) - bo losujesz 3 kartki spośród siedmiu.
Moc zbioru zdarzeń sprzyjających = \(\displaystyle{ C^1_2\cdot C^2_4}\) - bo losujesz jedną liczbę ujemną (spośród dwóch) i dwie liczby dodatnie (spośród czterech).
A definicję klasyczna prawdopodobieństwa chyba już pamiętasz, prawda? :]
ODPOWIEDZ