Trzykrotny rzut monetą
Trzykrotny rzut monetą
Jola nie mogła się zdecydować, czy pójść na spacer do parku, czy nad rzekę, czy zostać w domu, dlatego postanowiła rzucić 3 razy monetą. Jeśli wypadną trzy takie same wyniki (3 orły lub 3 reszki), idzie nad rzekę, jeśli jeden orzeł - do parku, a w pozostałych przypadkach zostaje w domu. Oblicz prawdopodobieństwo, że Jola zostanie w domu.
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Trzykrotny rzut monetą
liczba wszystkich możliwych wyników:
\(\displaystyle{ N=2 2 2=8}\)
A - wypadną trzy takie same wyniki: (O,O,O), (R,R,R)
\(\displaystyle{ n_A=2}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{n_A}{N}=\frac{2}{8}}\)
B - wypadnie jeden orzeł: (O,R,R), (R,O,R), (R,R,O)
\(\displaystyle{ n_B=3}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{n_B}{N}=\frac{3}{8}}\)
C - pozostałe wyniki
\(\displaystyle{ P(C)=1-P(A)-P(B)=1-\frac{2}{8}-\frac{3}{8}=\frac{3}{8}}\)
\(\displaystyle{ N=2 2 2=8}\)
A - wypadną trzy takie same wyniki: (O,O,O), (R,R,R)
\(\displaystyle{ n_A=2}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{n_A}{N}=\frac{2}{8}}\)
B - wypadnie jeden orzeł: (O,R,R), (R,O,R), (R,R,O)
\(\displaystyle{ n_B=3}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{n_B}{N}=\frac{3}{8}}\)
C - pozostałe wyniki
\(\displaystyle{ P(C)=1-P(A)-P(B)=1-\frac{2}{8}-\frac{3}{8}=\frac{3}{8}}\)