WItam, Prosze o dokladne i pełne rozwiazanie tego prostego zadanka, duzo od tego zalezy :/
"Rzucamy trzy razy symetryczna moneta. Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze orzel wypadnie co najwyzej dwa razy" Pozdrawiam
rzuty moneta
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 6 lis 2008, o 19:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oswiecim
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
rzuty moneta
n=3 (ilość rzutów)
prawdopodobienstwo , że wypoadnie orzeł lub reszka w pojedynczym rzucie-\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)(kostka symetryczna)
1.orzeł nie wypadnie:
(r,r,r)=\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \frac{1}{2} \frac{1}{2}= \frac{1}{8}}\)
2.orzeł wypadnie 1 raz:
(o,r,r),(r,o,r),(r,r,o)=\(\displaystyle{ 3 \frac{1}{2} \frac{1}{2} \frac{1}{2} = \frac{3}{8}}\)
3.orzeł wypadnie 2 razy:
(r,o,o),(o,r,o),(o,o,r)=\(\displaystyle{ 3 \frac{1}{2} \frac{1}{2} \frac{1}{2} = \frac{3}{8}}\)
suma daje nam całkowite prawdopodobieństwo zdarzenia, że orzeł wypadnie co najwyżej 2 razy: \(\displaystyle{ \frac{1}{8} + \frac{3}{8} + \frac{3}{8} = \frac{7}{8}}\)
prawdopodobienstwo , że wypoadnie orzeł lub reszka w pojedynczym rzucie-\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)(kostka symetryczna)
1.orzeł nie wypadnie:
(r,r,r)=\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \frac{1}{2} \frac{1}{2}= \frac{1}{8}}\)
2.orzeł wypadnie 1 raz:
(o,r,r),(r,o,r),(r,r,o)=\(\displaystyle{ 3 \frac{1}{2} \frac{1}{2} \frac{1}{2} = \frac{3}{8}}\)
3.orzeł wypadnie 2 razy:
(r,o,o),(o,r,o),(o,o,r)=\(\displaystyle{ 3 \frac{1}{2} \frac{1}{2} \frac{1}{2} = \frac{3}{8}}\)
suma daje nam całkowite prawdopodobieństwo zdarzenia, że orzeł wypadnie co najwyżej 2 razy: \(\displaystyle{ \frac{1}{8} + \frac{3}{8} + \frac{3}{8} = \frac{7}{8}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 4 paź 2006, o 19:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z nienacka
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 5 razy
rzuty moneta
zawsze można policzyć zdarzenie przeciwne...i odjąć je od jedynki:P
że wypadnie 3x orzeł
(o, o, o)\(\displaystyle{ =\frac{1}{2}*\frac{1}{2}*\frac{1}{2}=\frac{1}{8}}\)
\(\displaystyle{ 1-\frac{1}{8}=\frac{7}{8}}\)
że wypadnie 3x orzeł
(o, o, o)\(\displaystyle{ =\frac{1}{2}*\frac{1}{2}*\frac{1}{2}=\frac{1}{8}}\)
\(\displaystyle{ 1-\frac{1}{8}=\frac{7}{8}}\)