zadanie z prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 469
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

zadanie z prawdopodobieństwa

Post autor: robert179 »

Z cyfr 1,2....9 losujemy kolejnobez zwracania trzy cyfry, układaja je w kolejnościlosowania w liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że otrzymamy liczbę mniejszą od 666?

Mam problem z obliczeniem zdarzenia A. Jak zapisać i obliczyć że liczba jest mniejsza od 666? Może mi to ktos wytłumaczyć?
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

zadanie z prawdopodobieństwa

Post autor: Comma »

Możesz sumować:
ilość liczb mniejszych od 600 (różnocyfrowych oczywiście) + ilość liczb większych od 600, a mniejszych od 660.
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

zadanie z prawdopodobieństwa

Post autor: Janek Kos »

robert179 pisze:Z cyfr 1,2....9 losujemy kolejnobez zwracania trzy cyfry, układaja je w kolejnościlosowania w liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że otrzymamy liczbę mniejszą od 666?
Krócej razpatrywać liczby większe od 666, żeby taką stworzyć trzeba na pierwsze mce wybrać cyfre ze zbioru {7,8,9}, na drugie jedną z ośmiu pozostałych a na trzecie jedną z siedmiu. Można jeszcze stworzyć taką liczbę, która ma na pierwszym mcu 6 więc na drugie mce musimy wybrać jedną z {7,8,9} a na trzecie to co zostanie. Więcej możliwości nie ma, bo nie możemy tworzyć 66_ . |A'|=3*8*7+1*3*7=21*(8+1)=189, | Ω |=9*8*7=504 ; P(A')=189\504= 0.375; P(A)=1-P(A')=0.625
tarnoś
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 341
Rejestracja: 31 gru 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 29 razy

zadanie z prawdopodobieństwa

Post autor: tarnoś »

Tak to strasznie nam skróciło liczenie

Wg. sposobu Comma:

moc A = 5*8*7 (liczby mniejsze od 600) + 1*5*7 (liczby od 600 do 600) = 315

Po co kombinowac....
ODPOWIEDZ