strzelcy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rObO87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 588
Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

strzelcy

Post autor: rObO87 »

Strzelec A trafia w cel z prawdopodobieństem 0,8, a strzelec B - 0,6. Losowo wybrany strzelec strzela do celu. Strzelec trafił. Oblicz prawdopodobieństwo że strzelał B.

Jak to policzyć z twierdzenia i jak to zrobić w postaci drzewka
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

strzelcy

Post autor: Janek Kos »

rObO87 pisze:Strzelec A trafia w cel z prawdopodobieństem 0,8, a strzelec B - 0,6. Losowo wybrany strzelec strzela do celu. Strzelec trafił. Oblicz prawdopodobieństwo że strzelał B.

Jak to policzyć z twierdzenia i jak to zrobić w postaci drzewka
P(A)= 0.5 - wybrano strz. A ;P(B)= 0.5 - wybrano strz. B ; P(T|A)= 0.8- prawdopodobieństwo trafienia pod warunkiem, że wybrano strzelca A; P(T|B)= 0.6- prawdopodobieństwo trafienia pod warunkiem, że wybrano strzelca B. Pytanie: P(B|T)= ?; Korzystając ze wzoru na prawdop. przyczyny (wzór Bayesa), dostajemy \(\displaystyle{ P(B|T)=\frac{P(T|B)P(B)}{P(T|A)P(A)+P(T|B)P(B)}}\)
ODPOWIEDZ