7.60
Wiadomo, że P(A \(\displaystyle{ \cup}\) B)= 0,5 , P(A)=P(A \(\displaystyle{ \cap}\) B)=\(\displaystyle{ \frac {1}{3}}\). Oblicz P(B), P(B-A).
7.60 zadanko ... prawdo. ..
7.60 zadanko ... prawdo. ..
Skorzystaj z zależności
P(A \(\displaystyle{ \cup}\) B) = P(A) + P(B) - P(A \(\displaystyle{ \cap}\) B)
podstawiając musisz tylko obliczyć P(B - A), czyli P(B) - P(A \(\displaystyle{ \cap}\) B) chyba tak mi się przynajmniej wydaje
w ten sposób rozumując mamy P(B) = 0,5 i P(B - A) = \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
P(A \(\displaystyle{ \cup}\) B) = P(A) + P(B) - P(A \(\displaystyle{ \cap}\) B)
podstawiając musisz tylko obliczyć P(B - A), czyli P(B) - P(A \(\displaystyle{ \cap}\) B) chyba tak mi się przynajmniej wydaje
w ten sposób rozumując mamy P(B) = 0,5 i P(B - A) = \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 27 kwie 2005, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olkusz koło Krakowa
- Podziękował: 12 razy
7.60 zadanko ... prawdo. ..
moze mi to ktos rozpisac jak zadanko poprzednie 7.59
bo nie rozumiem tego co tu ktos napisał i tak wytłumaczył
[ Dodano: Nie Lis 20, 2005 2:45 pm ]
W każdym bądź razie dobrze ci wyszło tak jest w odp ale rozpiszcie to bo ja nie rozumiem
bo nie rozumiem tego co tu ktos napisał i tak wytłumaczył
[ Dodano: Nie Lis 20, 2005 2:45 pm ]
W każdym bądź razie dobrze ci wyszło tak jest w odp ale rozpiszcie to bo ja nie rozumiem
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 2 paź 2005, o 15:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: N/A
- Pomógł: 3 razy
7.60 zadanko ... prawdo. ..
Przekształcając to co napisał cris:
P(A \(\displaystyle{ \cup}\) B) = P(A) + P(B) - P(A \(\displaystyle{ \cap}\) B)
Przenosząc z prawej strony, na lewą i zmieniając znaki otrzymujemy:
P(A \(\displaystyle{ \cup}\) B) - P(A) + P(A \(\displaystyle{ \cap}\) B) = P(B)
\(\displaystyle{ P(B) = 0,5 + \frac{1}{3} - \frac{1}{3} = 0,5}\)
\(\displaystyle{ P(B-A) = P(B) - P(A \cap B) = 0,5 - \frac{1}{3} = \frac{1}{6}}\)
Tak jak napisał cris...
Acura_100 powoli wychodzę z założenia, że nie posiadasz zarówno zbioru zadań jak i podręcznika
Bo skoro ja się tego domyśliłem na podstawie wiadomości z podręcznika to chyba nic nie stoi na przeszkodzie abyś doszedł do tego sam.
Kwestia czasu i odrobiny chęci.
Pozdrawiam N/A.
P(A \(\displaystyle{ \cup}\) B) = P(A) + P(B) - P(A \(\displaystyle{ \cap}\) B)
Przenosząc z prawej strony, na lewą i zmieniając znaki otrzymujemy:
P(A \(\displaystyle{ \cup}\) B) - P(A) + P(A \(\displaystyle{ \cap}\) B) = P(B)
\(\displaystyle{ P(B) = 0,5 + \frac{1}{3} - \frac{1}{3} = 0,5}\)
\(\displaystyle{ P(B-A) = P(B) - P(A \cap B) = 0,5 - \frac{1}{3} = \frac{1}{6}}\)
Tak jak napisał cris...
Acura_100 powoli wychodzę z założenia, że nie posiadasz zarówno zbioru zadań jak i podręcznika
Bo skoro ja się tego domyśliłem na podstawie wiadomości z podręcznika to chyba nic nie stoi na przeszkodzie abyś doszedł do tego sam.
Kwestia czasu i odrobiny chęci.
Pozdrawiam N/A.