wartości oczekiwane.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
husky11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 10 mar 2008, o 17:14
Płeć: Kobieta

wartości oczekiwane.

Post autor: husky11 »

Proszę o udowodnienie tych twierdzeń:

Twierdzenie
Niech (X,Y,Z) będzie wektorem losowym. Załóżmy, że wartość oczekiwana EX i EY istnieją. Wówczas:
1. Jeśli X ≥ 0, to E(X|Z) ≥ 0.
2. |E(X,Y)| ≤ E(|X||Z).
3. Dla a,b e R istnieje warunkowa wartość oczekiwana aX+bY oraz E(aX+bY|Z)= a*E(X|Z)+ b*E(Y|Z).
4. Dla dowolnego zdarzenia A zachodzi E(1A|Z)= P(A|Z).


Twierdzenie
Niech (X,Y) będzie wektorem losowym i niech EX istnieje. Wtedy:
1.Gdy h(X) jest ograniczoną zmienną losową, to E[h(X)*Y|Z]= h(X)* E(Y|Z)
Ostatnio zmieniony 2 lis 2008, o 15:36 przez husky11, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ