UWAGA!! : W zadaniu w tej części zakladamy że wszystkie zdarzenia elementarne ą jednakowo prawdopodobne (chyba ze w tekście zadania wyraźnie mowi sie że to zalożenie nie jest spełnione?
Prosiłbym także o napisanie mi skąd to sie bierze czyli założenia czy wzory i rozpisanie zadania
7.66
Na egzaminie student losuje 4 pytania z przygotowanego zestawu 45 pytan. Jeśli odpowie na 4 pytania otzryma ocenę bardzo dobrą jesli na 3 pytania - dobra, na 2 - dostateczną. Jakie jest prawdopodobienstwo że
a) otzryma ocenę bardzo dobrą
b) otzrma ocenę co najmniej dostateczną
Odp
a) \(\displaystyle{ \frac{87}{473}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{116}{129}}\)
Egzamin- zadanko
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 2 paź 2005, o 15:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: N/A
- Pomógł: 3 razy
Egzamin- zadanko
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = C_{45}^{4} = 148995}\)
a) \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = C_{30}^{4} = 27405}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}} = \frac{27405}{148995} = \frac{87}{473}}\)
b) \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = C_{30}^{4} + (C_{30}^{3} C_{15}^{1}) + (C_{30}^{2} C_{15}^{2}) = 27405 + 60900 + 45675 = 133980}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}} = \frac{133980}{148995}=\frac{116}{129}}\)
a) \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = C_{30}^{4} = 27405}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}} = \frac{27405}{148995} = \frac{87}{473}}\)
b) \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = C_{30}^{4} + (C_{30}^{3} C_{15}^{1}) + (C_{30}^{2} C_{15}^{2}) = 27405 + 60900 + 45675 = 133980}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}} = \frac{133980}{148995}=\frac{116}{129}}\)
Egzamin- zadanko
hehe nabita typie nie wspomniałeś w treści zadania, że ten student umie odpowiedzieć na 30 zadań ale co niektórzy się już domyślili
pozdro 600
pozdro 600
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 27 kwie 2005, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olkusz koło Krakowa
- Podziękował: 12 razy
Egzamin- zadanko
a skąd to 30 wyszło bo w zadaniu nic takiego nie ma z 30N/A pisze:\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = C_{45}^{4} = 148995}\)
a) \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = C_{30}^{4} = 27405}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}} = \frac{27405}{148995} = \frac{87}{473}}\)
b) \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = C_{30}^{4} + (C_{30}^{3} C_{15}^{1}) + (C_{30}^{2} C_{15}^{2}) = 27405 + 60900 + 45675 = 133980}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}} = \frac{133980}{148995}=\frac{116}{129}}\)
[ Dodano: Nie Lis 20, 2005 2:54 pm ]
N/A pisze:\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = C_{45}^{4} = 148995}\)
b) \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = C_{30}^{4} + (C_{30}^{3} C_{15}^{1}) + (C_{30}^{2} C_{15}^{2}) = 27405 + 60900 + 45675 = 133980}\)
mógłby mi ktos ten zapis dokladnie wytłumaczyć bo nie rozumiem
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 2 paź 2005, o 15:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: N/A
- Pomógł: 3 razy
Egzamin- zadanko
Nabita odpowiedź? O to Ci chodziło?cris pisze:hehe nabita typie nie wspomniałeś w treści zadania, że ten student umie odpowiedzieć na 30 zadań ale co niektórzy się już domyślili
pozdro 600
Odpowiedź nie była "nabita" bo dany zbiór zadań posiadam i reszte treści doczytałem.
30 wzieło się z treści zadania której nie przepisałeś.Acura_100 pisze: a skąd to 30 wyszło bo w zadaniu nic takiego nie ma z 30
[ Dodano: Nie Lis 20, 2005 2:54 pm ]N/A pisze:\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = C_{45}^{4} = 148995}\)
b) \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = C_{30}^{4} + (C_{30}^{3} C_{15}^{1}) + (C_{30}^{2} C_{15}^{2}) = 27405 + 60900 + 45675 = 133980}\)
mógłby mi ktos ten zapis dokladnie wytłumaczyć bo nie rozumiem
"jeśli umie odpowiedzieć na 30 pytań z tego zestawu?"Acura_100 pisze:Na egzaminie student losuje 4 pytania z przygotowanego zestawu 45 pytan. Jeśli odpowie na 4 pytania otzryma ocenę bardzo dobrą jesli na 3 pytania - dobra, na 2 - dostateczną. Jakie jest prawdopodobienstwo że
a) otzryma ocenę bardzo dobrą
b) otzrma ocenę co najmniej dostateczną
Tego nie przepisałeś lub ktoś Ci nie podyktował.
Życzę więcej uwagi, bo przez ten błąd odpowiedzi nie uzyskałbyś zapewne nigdy, gdybym nie spojrzał w zbiór zadań
"Pozdro pińcet".