Kolejne zadanka sprawiające mi trudność:
W urnie jest pięć kul o numerach 1,2,3,4,5,. Losujemy kolejno cztery kule, zwracając za każdym razem wylosowaną kulę do urny. Oblicz prawdopodobieństwo tego że :
a) wszystkie wylosowane kule mają numery nieparzyste,
b)pierwsze dwie wylosowane kule mają takie same numery,
c)trzy wylosowane na końcu kule mają takie same numery
Rzucamy dwa razy kostką, której swie ścianki są zielone a cztery czerwone. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia:
a)dwa razy ścianki zielonej,
b)co najmniej raz ścianki zielonej,
c) co najwyżej raz ścianki czerwonej
kule i kosteczka
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
kule i kosteczka
1nieparzyste to:1,3,5 wiec:
a) \(\displaystyle{ P= \frac{3}{5} \frac{3}{5} \frac{3}{5} \frac{3}{5}= \frac{3^4}{5^4}}\)
b) \(\displaystyle{ 1 \frac{1}{5} 1 1= \frac{1}{5}}\) (najpierw obojetnie co, pozniej 1 z 5-ciu)
c) \(\displaystyle{ P=1 \frac{1}{5} \frac{1}{5} \frac{1}{5}}\) (nmajpierw obojetnie co, pozniej ciagle 1 z 5-ciu
2. skorzystaj ze schematu Bernoulliniego:
a) \(\displaystyle{ P(S_{2}=2),p= \frac{2}{6}}\)
b) \(\displaystyle{ P(S_{2} qslant 1),p= \frac{2}{6}}\)
c) \(\displaystyle{ P(S_{2} qslant 1)p= \frac{4}{6}}\)
a) \(\displaystyle{ P= \frac{3}{5} \frac{3}{5} \frac{3}{5} \frac{3}{5}= \frac{3^4}{5^4}}\)
b) \(\displaystyle{ 1 \frac{1}{5} 1 1= \frac{1}{5}}\) (najpierw obojetnie co, pozniej 1 z 5-ciu)
c) \(\displaystyle{ P=1 \frac{1}{5} \frac{1}{5} \frac{1}{5}}\) (nmajpierw obojetnie co, pozniej ciagle 1 z 5-ciu
2. skorzystaj ze schematu Bernoulliniego:
a) \(\displaystyle{ P(S_{2}=2),p= \frac{2}{6}}\)
b) \(\displaystyle{ P(S_{2} qslant 1),p= \frac{2}{6}}\)
c) \(\displaystyle{ P(S_{2} qslant 1)p= \frac{4}{6}}\)
kule i kosteczka
Ateos w podpunkcie C powinno być tak :
c) \(\displaystyle{ P = 1 \cdot 1 \cdot \frac{1}{5} \cdot \frac{1}{5}}\) (2 razy obojetnie co, pozniej ciagle 1 z 5-ciu)
c) \(\displaystyle{ P = 1 \cdot 1 \cdot \frac{1}{5} \cdot \frac{1}{5}}\) (2 razy obojetnie co, pozniej ciagle 1 z 5-ciu)