Wykaż że jeżeli P(A) =...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Acura_100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 27 kwie 2005, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olkusz koło Krakowa
Podziękował: 12 razy

Wykaż że jeżeli P(A) =...

Post autor: Acura_100 »

Wykaż że jeżeli \(\displaystyle{ P(A) =\frac{1}{4}}\) i \(\displaystyle{ P(B)=\frac{1}{3}}\) to \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \leq P(A \cup B) \leq \frac{7}{12}}\) oraz \(\displaystyle{ P(A \cap B) \leq \frac{1}{4}}\)
wie moze ktos jak to sie robi sume i iloczyn jak trzeba kod wstawic bo nigdzi enie moge tego znaleźć :-(??
Prosiłbym o rozpisanie zadanmia

Edit:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3093

[ Dodano: Sob Lis 19, 2005 1:04 pm ]
Dzięki znalazłem w końcu a wie ktoś jak to udowodnić :>??

[ Dodano: Nie Lis 20, 2005 2:56 pm ]
pomocy wie ktoś to wazne
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

Wykaż że jeżeli P(A) =...

Post autor: abrasax »

1. Jeżeli \(\displaystyle{ A B}\) to \(\displaystyle{ P(A) q P(B)}\)
2. \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A) + P(B) - P(A \cap B)}\)

oczywiście:
\(\displaystyle{ A A \cup B, \ A \cap B A}\)
\(\displaystyle{ P(A)+P(B) -P(A \cap B) q P(A)+P(B)}\)
ODPOWIEDZ