Rzucamy dwukrotnie kostką. oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A-w każdym rzucie otrzymamy inną liczbę oczek
B-ani razu nie otrzymamy szóstki
C-liczba oczek w każdym rzucie będzie parzysta lub większa od 3
Chciałbym aby przy rozwiązaniu było wszystko dokładnie objaśnione
dwukrotne rzucanie kostką
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
dwukrotne rzucanie kostką
A
Wszystkich zdarzeń jest 36.
Zdarzeń takich, że dwa razy wyrzucimy to samo jest 6.
Zatem różną liczbę oczek można wyrzucić na 30 sposobów: \(\displaystyle{ p=\frac{30}{36} = \frac{5}{6}}\)
B
prawdopodobieństwo niewyrzucenia szóstki w jednym rzucie wynosi \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\), zatem w dwóch rzutach będzie to: \(\displaystyle{ \frac{5}{6} \frac{5}{6} = \frac{25}{36}}\)
C
Stąd wynika, że liczba oczek nie może być równa 3. # możemy wyrzucić na dwa sposoby: 2+1 i 1+2. A więc \(\displaystyle{ p=\frac{34}{36}}\).
Wszystkich zdarzeń jest 36.
Zdarzeń takich, że dwa razy wyrzucimy to samo jest 6.
Zatem różną liczbę oczek można wyrzucić na 30 sposobów: \(\displaystyle{ p=\frac{30}{36} = \frac{5}{6}}\)
B
prawdopodobieństwo niewyrzucenia szóstki w jednym rzucie wynosi \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\), zatem w dwóch rzutach będzie to: \(\displaystyle{ \frac{5}{6} \frac{5}{6} = \frac{25}{36}}\)
C
Stąd wynika, że liczba oczek nie może być równa 3. # możemy wyrzucić na dwa sposoby: 2+1 i 1+2. A więc \(\displaystyle{ p=\frac{34}{36}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
dwukrotne rzucanie kostką
scyth, w C chodzi o wyrzucenie za każdym razem czegoś ze zbioru {2,4,5,6}. Czyli \(\displaystyle{ \frac{16}{36}}\).
Było np. tutaj, tutaj.
Było np. tutaj, tutaj.