W pudełku są koraliki dwóch kolorów. Czerwonych jest dwa razy więcej niż białych. Szklanych koralików jest 80%, a 60% wszystkich koralików to czerwone szklane koraliki. Oblicz prawdopodobieństwo że wybrany losowo koralik:
a) jest szklany lub czerwony,
b) jest biały, ale nie jest szklany.
Jak rozwiązać to zadanie?
Oblicz prawdopodobieństwo że losowo wybrany koralik jest...
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Oblicz prawdopodobieństwo że losowo wybrany koralik jest...
A - koralik czerwony
A' - koralik biały (taki, który nie jest czerwony)
B - koralik szklany
B' - koralik nieszklany
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=0,8}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=0,6}\)
a) \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)- P(A \cap B)}\)
b) \(\displaystyle{ P(A' \cap B')=1- P(A \cup B)}\)
A' - koralik biały (taki, który nie jest czerwony)
B - koralik szklany
B' - koralik nieszklany
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=0,8}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=0,6}\)
a) \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)- P(A \cap B)}\)
b) \(\displaystyle{ P(A' \cap B')=1- P(A \cup B)}\)