Prosze o sprawdzenia i uzupelnienie brakujących obliczen
1. 8 osób wśród których są x oraz y ustawia się w kolejce do kasy w sposób losowy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A- x oraz y stoją w kolejce obok siebie
B- pomiędzy x oraz y stoją w kolejce 2 osoby
C- x stoi bliżej okienka kasowego niz y
wiec wyszly mi takie wyniki:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{2*7!}{8!}=\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{2*5*6!}{8!}}\)
\(\displaystyle{ P(C)=?}\)
2.Ze zbioru cyfr od 1 do 9 losujemy kolejno 3 razy po jednej cyfrze bez zwracania i zapisująć wylosowane cyfry w kolejności losowania otrzymujemy liczbe trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby:
a) podzielnej przez 5 \(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\)?
b) parzystej \(\displaystyle{ \frac{4}{7}}\)
c) mniejszej od 537 \(\displaystyle{ \frac{121}{252}}\)
d) większych od 463 \(\displaystyle{ \frac{305}{504}}\)
x i y w kolejce, oraz zbior liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
x i y w kolejce, oraz zbior liczb
\(\displaystyle{ P(A)}\) - dobrze
\(\displaystyle{ P(B)}\)- dobrze
\(\displaystyle{ P(C)= \frac{6!\cdot (1+2+3+4+5+6+7)}{8!}}\)
\(\displaystyle{ P(B)}\)- dobrze
\(\displaystyle{ P(C)= \frac{6!\cdot (1+2+3+4+5+6+7)}{8!}}\)