Skład delegacji, 3-krotny rzut kostką

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kidler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 5 cze 2007, o 21:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jelenia góra
Podziękował: 11 razy

Skład delegacji, 3-krotny rzut kostką

Post autor: kidler »

Pomoże mi ktoś z tymi zadaniami.

Z klasy liczącej 20- uczennic i 25 uczniów. Losujemy delegacje składającą się z 3 osób. Jakie jest prawdopodobieństwo ze w skład delegacji wejdzie co najmniej jedna uczennica.

Rzucamy 3-razy symetryczną kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo ze wypadnie parzysta liczba oczek.

Za jakąkolwiek pomoc wielkie dzięki.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2008, o 18:27 przez kidler, łącznie zmieniany 1 raz.
michalmaster1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 wrz 2008, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 5 razy

Skład delegacji, 3-krotny rzut kostką

Post autor: michalmaster1 »

Zad2

Zakładamy że wypadnie nam 3 razy 6 tak więc maxymalna liczba oczek to 18
stąd
moc omega wynosi 18
Zbiór A jest zbiorem zdarzeń sprzyjających zajściu zdarzenia wypadnięcia parzystej liczby oczek

A={2,4,6,8,10,12,14,16,18}
moc A=9

Ze wzoru na prawdopodobieństwo uzyskujemy P(A)=9/18=0,5
kidler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 5 cze 2007, o 21:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jelenia góra
Podziękował: 11 razy

Skład delegacji, 3-krotny rzut kostką

Post autor: kidler »

dzięki! zadanie 2 się zgadza, tylko nadal mam problem z zadaniem 1
michalmaster1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 wrz 2008, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 5 razy

Skład delegacji, 3-krotny rzut kostką

Post autor: michalmaster1 »

a jaki masz wynik w pierwszym? to zrobie i porównam
ODPOWIEDZ