3 kostki

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rObO87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 588
Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

3 kostki

Post autor: rObO87 »

Rzucam 3 kostkami. Jakie jest prawdopodobieństwo wypadnięcia szóstki na jednej z kostek, pod warunkiem, że na każdej kostce wypadnie ina liczba oczek.
Czyli:
moc \(\displaystyle{ \omega = 6^{3} = 216}\)
moc \(\displaystyle{ B = 6*5*4=120}\)
moc \(\displaystyle{ A \cap B= ???}\)
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

3 kostki

Post autor: Elvis »

Moim zdaniem lepiej rozpatrywać jedynie te przypadki, w których wypadna 3 różne wyniki. Takich przypadków jest 20, z tego w dziesięciu z nich pada szóstka.
ODPOWIEDZ