Z talii 24kart losujemy 3 karty. Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosujemy:
a) same damy,
b) co najwyżej 1 pika,
c)piki lub kiery
Proszę o sprawdzenie:
a)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\mathrm{C{3\choose 5}}}{\mathrm{C{3\choose 12}}}}\)
b)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{\mathrm{C{3\choose 8}}}{\mathrm{C{3\choose 12}}}}\)
c)
\(\displaystyle{ P(C)=\frac{\mathrm{C{3\choose 5}} + \mathrm{C{3\choose 3}}}{\mathrm{C{3\choose 12}}}}\)
z tali 24 kat losujemy 3 /sprawdzenie/
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
z tali 24 kat losujemy 3 /sprawdzenie/
1) powinna być \(\displaystyle{ P(A)=\frac{C^{3}_{4}}{C^{3}_{24}}}\)
ponieważ zd. sprzyjające to wylosowanie 3z 4 dam a losujemy 3 karty z 24.
2)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{C^{1}_{6}\cdotC^{2}_{18}+cdotC^{3}_{18}}{C^{3}_{24}}}\)
tutaj losujesz albo jednego pika i resztę inne karty lub żadnego pika (słówko lub oznacza w prawdopodobieństwie dodawanie)
3)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{C^{3}_{12}}{C^{3}_{24}}}\) losujemy przecież 3 karty z 12
ponieważ zd. sprzyjające to wylosowanie 3z 4 dam a losujemy 3 karty z 24.
2)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{C^{1}_{6}\cdotC^{2}_{18}+cdotC^{3}_{18}}{C^{3}_{24}}}\)
tutaj losujesz albo jednego pika i resztę inne karty lub żadnego pika (słówko lub oznacza w prawdopodobieństwie dodawanie)
3)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{C^{3}_{12}}{C^{3}_{24}}}\) losujemy przecież 3 karty z 12