4 osoby alfa , beta , gamma , delta stoją w rzędzie w przypadkowej kolejności, jakie jest prawdopodobieństwo, że alfa stanie:
a) na prawo od beta (niekoniecznie obok)
b) na prawo od beta i gamma
c) obok beta?
O odpowiedz proszę taką łopatologiczną
ustawienie 4 osób
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 15 wrz 2008, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
ustawienie 4 osób
a) są dwie możliwości.. w ciągu ludzi albo alfa stoi na prawo od beta albo na odwrót.. zauważmy, że tych możliwości jest dokładnie tyle samo. stąd \(\displaystyle{ P(A)=\frac{4!}{4! 2!}=\frac{1}{2}}\)
b) ustalmy 3 miejsca dla ludzi alfa, beta i gamma na \(\displaystyle{ {4 \choose 3}}\) sposobów.. ustawmy alfa na skrajnym prawym miejscu a beta i gamma permutujmy ze sobą na \(\displaystyle{ 2!}\) sposobów. miejsce dla ostatniego "członka ekipy" jest wybierane automatycznie..
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{{4\choose3} 2!}{4!}}\)
c) zlepiamy alfa i beta w jedną osobe.. ustawiamy 3 osoby na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów a alfa i beta na \(\displaystyle{ 2!}\) sposobów.. dzielimy przez liczbe ustawień wszystkich osób i mamy:
\(\displaystyle{ P(C)=\frac{3! 2!}{4!}}\)
b) ustalmy 3 miejsca dla ludzi alfa, beta i gamma na \(\displaystyle{ {4 \choose 3}}\) sposobów.. ustawmy alfa na skrajnym prawym miejscu a beta i gamma permutujmy ze sobą na \(\displaystyle{ 2!}\) sposobów. miejsce dla ostatniego "członka ekipy" jest wybierane automatycznie..
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{{4\choose3} 2!}{4!}}\)
c) zlepiamy alfa i beta w jedną osobe.. ustawiamy 3 osoby na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów a alfa i beta na \(\displaystyle{ 2!}\) sposobów.. dzielimy przez liczbe ustawień wszystkich osób i mamy:
\(\displaystyle{ P(C)=\frac{3! 2!}{4!}}\)