Obwody elektryczne - Prawdopodobieństwo warunkowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Avallach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 paź 2008, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sdfdsfsdsd

Obwody elektryczne - Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: Avallach »

Witam, nie mam pojęcia jak zrobić następujące zadanie:

Rozważamy obwód elektryczny dwóch elementów \(\displaystyle{ a _{1}}\),\(\displaystyle{ a _{2}}\) połączonych równolegle. Zdarzenie \(\displaystyle{ A _{i}}\) oznacze ,że element \(\displaystyle{ a _{i}}\) jest sprawny przynajmniej przez czas t. Obliczyć prawdopodobieństwo, że układ przewodzi prąd co najmniej przez czas t zakładając, że P(\(\displaystyle{ A _{1}}\))=P(\(\displaystyle{ A _{2}}\))=p oraz P(\(\displaystyle{ A _{1}}\)\(\displaystyle{ A _{2}}\))=\(\displaystyle{ p ^{2}}\).
ODPOWIEDZ