Loteria fantowa, prawdopodobieństwo zdarzenia A
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 16 paź 2008, o 18:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom
Loteria fantowa, prawdopodobieństwo zdarzenia A
zad.1
Wśród n losów loterii fantowej jest 6 losów wygrywających. Jaka musi być liczba losów, aby prawdopodobieństwo tego, że zakupione 2 losy będą wygrywające było większe od 1/3?
zad. 2
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A, jeśli P(A')/ P(A) = 4
Wśród n losów loterii fantowej jest 6 losów wygrywających. Jaka musi być liczba losów, aby prawdopodobieństwo tego, że zakupione 2 losy będą wygrywające było większe od 1/3?
zad. 2
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A, jeśli P(A')/ P(A) = 4
Ostatnio zmieniony 16 paź 2008, o 18:52 przez afri140790, łącznie zmieniany 1 raz.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Loteria fantowa, prawdopodobieństwo zdarzenia A
\(\displaystyle{ \frac{6}{6+n}\cdot \frac{5}{5+n} > \frac{1}{3} \\
90 > (6+n)(5+n) \\
n (-15,4)}\)
Zatem całkowita liczba losów może być równa 6, 7, 8 lub 9.
\(\displaystyle{ P(A')=1-P(A) \\
\frac{P(A')}{P(A)}=4 \\
\frac{1-P(A)}{P(A)}=4 \\
1-P(A)=4P(A) \\
P(A)=0,2}\)
90 > (6+n)(5+n) \\
n (-15,4)}\)
Zatem całkowita liczba losów może być równa 6, 7, 8 lub 9.
\(\displaystyle{ P(A')=1-P(A) \\
\frac{P(A')}{P(A)}=4 \\
\frac{1-P(A)}{P(A)}=4 \\
1-P(A)=4P(A) \\
P(A)=0,2}\)
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Loteria fantowa, prawdopodobieństwo zdarzenia A
A czy to zad. 1 można zrobić takim sposobem?
\(\displaystyle{ \frac{ {0 \choose n-6} \cdot {6 \choose 2} }{ {n \choose 6} } > \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ {0 \choose n-6} \cdot {6 \choose 2} }{ {n \choose 6} } > \frac{1}{3}}\)
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Loteria fantowa, prawdopodobieństwo zdarzenia A
Faktycznie (już poprawione), ale może tak być?
\(\displaystyle{ \frac{ {n-6 \choose 0} \cdot {6 \choose 2} }{ {n \choose 6} } > \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ {n-6 \choose 0} \cdot {6 \choose 2} }{ {n \choose 6} } > \frac{1}{3}}\)
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Loteria fantowa, prawdopodobieństwo zdarzenia A
A tych wszystkich losów nie jest zwyczajnie n, a nie n+6 ? Wszystkich jest n, wygrywających 6, przegrywających n-6. A przy drugim losowaniu n-1.scyth pisze:\(\displaystyle{ \frac{6}{6+n}\cdot \frac{5}{5+n} > \frac{1}{3} \\}\)
Przynajmniej tak mi się wydaje.