Z tali 52 kart losujesz kolejno trzy. Jakie jest prawdopodobieństwo że będą to karty w trzech różnych kolorach jeżeli losujesz
a)za zwracaniem
b)bez zwracania
Losowanie trzech kart
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Losowanie trzech kart
a)
\(\displaystyle{ 1 \frac{3}{4} \frac{1}{2} = \frac{3}{8}}\)
b)
\(\displaystyle{ 1 \frac{39}{51} \frac{26}{50} = \frac{169}{425}}\)
\(\displaystyle{ 1 \frac{3}{4} \frac{1}{2} = \frac{3}{8}}\)
b)
\(\displaystyle{ 1 \frac{39}{51} \frac{26}{50} = \frac{169}{425}}\)