Z grupy 10 chłopców i 5 dziewcząt losujemy kolejno trójkę. Jakie jest prawdopodobieństwo że będą to:
a)sami chłopcy
b)same dziewczęta
c)osoby tej samej płci
Grupa 10 chłopców i 5 dziewcząt
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 29 wrz 2007, o 09:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ciechanowiec
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 1 raz
Grupa 10 chłopców i 5 dziewcząt
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\) = \(\displaystyle{ {15\choose 3}}\) = 455
a) A- sami chłopcy
A=\(\displaystyle{ {10\choose 3}}\) =120
P(A) = \(\displaystyle{ \frac{120}{455}}\) 0,26
b) B- same dziewczyny
B= \(\displaystyle{ {5\choose 3}}\) =2
P(B)= \(\displaystyle{ \frac{2}{455}}\) 0,0043
c) C- osoby tej samej płci
C= \(\displaystyle{ {5\choose 3}}\) + \(\displaystyle{ {10\choose 3}}\) = 122
P(C)= \(\displaystyle{ \frac{122}{455}}\) 0,26
a) A- sami chłopcy
A=\(\displaystyle{ {10\choose 3}}\) =120
P(A) = \(\displaystyle{ \frac{120}{455}}\) 0,26
b) B- same dziewczyny
B= \(\displaystyle{ {5\choose 3}}\) =2
P(B)= \(\displaystyle{ \frac{2}{455}}\) 0,0043
c) C- osoby tej samej płci
C= \(\displaystyle{ {5\choose 3}}\) + \(\displaystyle{ {10\choose 3}}\) = 122
P(C)= \(\displaystyle{ \frac{122}{455}}\) 0,26