Rzucamy jednocześnie trzema symetrycznymi monetami tak długo aż w jednym rzucie otrzymamy jednakowe wyniki na trzech monetach.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wykonamy parzystą liczbę rzutów.
Dzięki wielkie za pomoc
nie wiem z której strony zabrać się za tą parzystą ilość
Rzut trzema monetami
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Rzut trzema monetami
Najlepiej napisać sobie jakie jest prawdopodobieństwo tego, że skończymy rzucać w 1,2,3,... rzucie, później odrobinę się temu przyjrzeć i mamy rozwiązanie. No bo przecież:
\(\displaystyle{ P_1=\frac{1}{4}\ \ \ P_2=\frac{3}{4}\cdot\frac{1}{4}\ \ \ P_3=\frac{3}{4}\cdot\frac{3}{4}\cdot\frac{1}{4}\ \ \ P_k=\bigg(\frac{3}{4}\bigg)^{k-1}\cdot \frac{1}{4}}\)
Teraz wystarczy wyłowić serie parzyste i zsumować pewien szereg geometryczny.
\(\displaystyle{ P_1=\frac{1}{4}\ \ \ P_2=\frac{3}{4}\cdot\frac{1}{4}\ \ \ P_3=\frac{3}{4}\cdot\frac{3}{4}\cdot\frac{1}{4}\ \ \ P_k=\bigg(\frac{3}{4}\bigg)^{k-1}\cdot \frac{1}{4}}\)
Teraz wystarczy wyłowić serie parzyste i zsumować pewien szereg geometryczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 30 mar 2011, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 4 razy
Rzut trzema monetami
Witam, odświeżam temat czy ktoś mógłby mi dokładnie wytłumaczyć co zaszło dlaczego skąd 1/4 3/4 skąd ten wzór Nie rozumiem a siedzę już pół dnia... mamy 1 w nocy...
Proszę o pomoc.
Proszę o pomoc.