pojemnik z kulami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Ewcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 15 wrz 2004, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 10 razy

pojemnik z kulami

Post autor: Ewcia »

w pojemniku znajduje sie 5 kul bialych ponumerowanych od 1-5 i 5 czarnych ponumerowanych od 1 -5.losujemy 3 kule.jakie jest prawdopodbienstwo wylosowania kul o roznych numerach
odp:2/3
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

pojemnik z kulami

Post autor: Comma »

moc omegi=10*9*8
moc zbioru zdarzeń sprzyjających=10*8*6
Ewcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 15 wrz 2004, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 10 razy

pojemnik z kulami

Post autor: Ewcia »

w ksiazce omega jest kombinacja 10 po 3=120
i wtedy moc zdarzen sprzyjajacych przekroczylaby omege

???
ma wyjsc 2/3
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

pojemnik z kulami

Post autor: Comma »

Licząc to z wariacji otrzymujesz dobry wynik i rozumowanie jest dosyć oczywiste, więc w sumie kombinowanie z kombinacjami mija się z celem, ale jeśli tak bardzo chcesz sobie utrudnić;)
moc omegi = kombinacja 3 po 10
moc zdarzen sprzyjających wtedy = kombinację 3 po 5 mnożymy przez 2*2*2
ODPOWIEDZ