Witam, mam dwa zadania do zrobienia na jutro, jedno akurat już piszę, a z drugim nie wiem o co za bardzo chodzi...
Zadanie.Rzucamy dwa razy kostką do gry.
a) Określ liczbę wszystkich zdarzeń elementarnych tego doświadczenia.
b) Ile jest możliwości wyrzucenia sumy oczek równej 7?
c) Ile jest możliwości wyrzucenia sumy oczek mniejszej niż 7?
Rzucamy dwa razy kostką do gry.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Rzucamy dwa razy kostką do gry.
a)Jest to ilość wszystkich dwuelementowych wariacji z powtórzeniami ze zbioru sześcioelementowego.
\(\displaystyle{ W_6^2=6^2=36}\)
b)
(1;6), (2;5), (3;4), (4;3), (5;2), (6;1)
6 możliwości
c)
(1;5), (2;4), (3;3), (4;2), (5;1),
(1;4), (2;3), (3;2), (4;1),
(1;3), (2;2), (3;1),
(1;2), (2;1),
(1;1).
5+4+3+2+1 mozliwości.
\(\displaystyle{ W_6^2=6^2=36}\)
b)
(1;6), (2;5), (3;4), (4;3), (5;2), (6;1)
6 możliwości
c)
(1;5), (2;4), (3;3), (4;2), (5;1),
(1;4), (2;3), (3;2), (4;1),
(1;3), (2;2), (3;1),
(1;2), (2;1),
(1;1).
5+4+3+2+1 mozliwości.