Wyznacz n aby prawdopodobieństwo było większe od 7/13

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
prs613
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z miasta
Podziękował: 147 razy

Wyznacz n aby prawdopodobieństwo było większe od 7/13

Post autor: prs613 »

Ze zbioru \(\displaystyle{ Z = [1, 2, 3, ... , 2n + 1]}\), gdzie \(\displaystyle{ n N_+}\) wylosowano równocześnie dwie liczby. Wyznacz n, tak aby prawdopodobieństwo wylosowania liczb, których suma jest liczbą nieparzystą było większe od \(\displaystyle{ \frac{7}{13}}\).
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Wyznacz n aby prawdopodobieństwo było większe od 7/13

Post autor: Grzegorz t »

Aby suma była liczbą nieparzystą to musimy wylosować jedną liczbę parzystą i jedną nieparzystą, więc mamy \(\displaystyle{ \frac{C_{n+1}^{1}\cdot C_{n}^{1}}{C_{2n+1}^{2}} > \frac{7}{13}}\) dalej powinieneś sobie poradzić
ODPOWIEDZ